Samen sterker?

Evaluatie van het Nederlandse buitenland- en veiligheidsbeleid ten aanzien van de EU en de NAVO in de periode 2020-2024

Downloaden rapport (pdf | 3,7 MB)
NAVO-vlag en EU-vlag boven de fictieve wereldkaart van een strategisch bordspel
Beeld: ©Rens Willems

Resultaten – Evaluatie Nederlandse buitenland- en veiligheidsbeleid ten aanzien van de EU en de NAVO

Dit evaluatierapport gaat over het Nederlandse beleid om met menskracht en middelen bij te dragen aan de veiligheids- en defensie-inspanningen van de EU en van de NAVO ter bescherming van onze nationale veiligheid. Hoe zorgt Nederland ervoor dat deze organisaties zo goed mogelijk bijdragen aan onze veiligheid? En wat draagt Nederland daaraan bij?

IOB evalueerde de Nederlandse inzet op het buitenland- en veiligheidsbeleid ten aanzien van de EU en de NAVO voor de periode 2020-2024. Daarbij is specifiek gekeken naar:

  • de inzet op het tegengaan van hybride dreigingen
  • het versterken van de defensie-industrie
  • het bijdragen aan militaire missies en paraatheid

Achtergrond

Icoon van een kompas voor de introductie of achtergrond

De NAVO vormt al decennialang de hoeksteen van de militaire verdediging van het Nederlands grondgebied tegen buitenlandse dreigingen. Daarnaast is de EU de afgelopen twintig jaar een grotere een rol gaan spelen op het gebied van veiligheid en defensie. De EU is zodoende nadrukkelijk een actor geworden in het Nederlandse veiligheidsbeleid. In 2020 heeft de Nederlandse regering dit geformaliseerd in de zogenoemde en-en-benadering, die inhoudt dat versterking van zowel de NAVO als de EU nodig is voor de bescherming van de Nederlandse veiligheid. Uitgangspunt daarbij is dat de twee organisaties ook elkáár kunnen versterken.

Onderzoeksvraag

Welke conclusies kunnen er worden getrokken over de effectiviteit van het Nederlandse veiligheidsbeleid ten aanzien van de NAVO, de EU en het verbeteren van de samenhang tussen de NAVO en EU tussen 2020-2024 en welke lessen levert dat op voor toekomstig beleid?

Conclusies

Icoon van een vergrootglas voor conclusies en bevindingen

Hoofdconclusie:
De Nederlandse inzet in de NAVO en de EU heeft in de onderzochte periode bijgedragen aan de veiligheid van Nederland. Zowel de diplomatieke inzet van Nederland als de kennis, menskracht en middelen die Nederland ter beschikking stelt, versterken de NAVO en de EU. Wel blijven er nog kansen onbenut. Ook ontbreekt het in de onderzochte periode aan een richtinggevende strategie op basis waarvan Nederland keuzes maakt voor de inzet in de NAVO en de EU. 

De hoofdconclusie is in het onderzoek uitgewerkt tot vier deelconclusies, samengevat:

  1. De Nederlandse inzet in de NAVO en de EU heeft in de onderzochte periode bijgedragen aan de veiligheid van Nederland. In een instabiele geopolitieke context vergt het wel voortdurende inspanning om de NAVO en de EU overeenkomstig de Nederlandse belangen te versterken.
  2. De Nederlandse regering heeft in de onderzochte periode geen richtinggevende strategie ontwikkeld voor het bevorderen van de gewenste rol- en taakverdeling tussen de NAVO en de EU en de gewenste complementariteit van beide organisaties, op grond waarvan ons land afzonderlijke prioriteiten voor en inzet in de EU en NAVO zou kunnen bepalen.
  3. De Nederlandse diplomatieke inzet in NAVO- en EU-verband is overwegend effectief, maar er zijn mogelijkheden om meer invloed uit te oefenen.
  4. Nederland draagt met kennis, menskracht en middelen constructief bij aan versterking van het internationale veiligheidsbeleid van de EU en de NAVO, maar er blijven kansen onbenut.

Aanbevelingen

Icoon van een netwerk met verbindingen voor de aanbevelingen

Op basis van de bevindingen doet IOB vijf aanbevelingen, die in het rapport verder staan uitgewerkt:

Contactpersoon

Rens Willems