Lopend onderzoek – EU-beleidsbeïnvloeding

De invloed van de EU op de Nederlandse samenleving is zichtbaar. De impact van Europees beleid op burgers, bedrijven en instellingen in Nederland is groot. Des te belangrijker is het, dat de overheid het Europese beleidsproces goed kent en weet hoe je dit kunt beïnvloeden in het belang van Nederland. Deze evaluatie gaat in op de vraag in welke mate het ministerie van Buitenlandse Zaken goed georganiseerd is om het EU-beleid te beïnvloeden en welke pogingen zijn ondernomen om invloed uit te oefenen op het speelveld van de EU.

Centrale vraag

De drieledige hoofdvraag is als volgt:

(1) In hoeverre beschikte het ministerie van Buitenlandse Zaken over de voorwaarden voor effectieve beïnvloeding van de beleidsagenda, beleidsvorming en/of besluitvorming in de Europese Unie, in de periode 2016-2022?

(2) In hoeverre is er in een vijftal cases sprake geweest van invloed die kan worden toegeschreven aan Nederland, en welke andere externe factoren waren van invloed hierop?

(3) Welke lessen zijn er te trekken voor de toekomst?

Werkwijze

Voor deze evaluatie worden uitgevoerd:

  • Een literatuuronderzoek over invloed in de verschillende beleidsfases;
  • Een survey onder ambtenaren van verschillende publieke instellingen, zoals de Rijksoverheid, provincies, gemeenten en waterschappen over de mate waarin EU-taken onderdeel uitmaken van hun werk;
  • Vijf casestudies waarin gekeken wordt naar eventuele invloed die kan worden toegeschreven aan Nederland;
  • Case-overstijgende interviews en documentenanalyse.

Onderzoekers

Rafaëla Feddes (contactpersoon)
Michelle Homans

Voortgang

  1. Rapport vastgesteld
  2. Opstellen beleidsreactie
  3. Rapport naar parlement