Synergie in ontwikkeling

De coherentie van het Nederlandse beleid en de effecten op voedselzekerheid, water en klimaat in ontwikkelingslanden, 2016-2023

Downloaden rapport (pdf)
Rivierdelta in Mozambique
Beeld: ©Shutterstock

Resultaten – Periodieke rapportage van de coherentie van het Nederlands beleid en effecten op voedselzekerheid, water en klimaat

Mondiale uitdagingen vragen om een internationale samenhangende aanpak. Nederland ondersteunt voedselzekerheid, waterbeheer, en klimaatactie in ontwikkelingslanden. De evaluatie onderzocht de resultaten en hoe deze zijn beïnvloed door coherentie: de samenhang tussen verschillende thema’s en verschillende actoren, tussen kortetermijnprojecten en langetermijnstrategieën, en tussen activiteiten op verschillende schaalniveaus. Deze evaluatie bekijkt vooral ontwikkelingssamenwerking, maar ook ander Nederlands beleid.

Achtergrond

Icoon van een kompas voor de introductie of achtergrond

Eerder heeft IOB afzonderlijke thema’s geëvalueerd: drinkwater en sanitatie (in 2012), hernieuwbare energie (in 2015), duurzaam waterbeheer (in 2017) en voedselzekerheid (in 2017). De onderlinge verbondenheid van deze thema's en het belang van internationale samenwerking vragen om een geïntegreerde aanpak. Voor de evaluatie betekent dat naast onderzoek naar resultaten ook onderzoek naar de coherentie van het beleid.

Centrale vraag

In hoeverre heeft het Nederlandse beleid bijgedragen aan de realisatie van doelen op het gebied van voedselzekerheid, waterbeheer en klimaat in ontwikkelingslanden, en in hoeverre zijn deze resultaten beïnvloed door beleidscoherentie?

Aanpak

Voor deze evaluatie zijn veldbezoeken gedaan in drie casestudy landen: Bangladesh, Mozambique en Ethiopië met bezoeken aan verschillende projecten en interviews in de casestudy landen en in Nederland. Een selectie van 25 projecten is in detail geanalyseerd op de relatie tussen resultaten, coherentie en factoren die coherentie beïnvloeden.

Daarnaast is er gekeken naar de effecten van Nederlands beleid voor import en ketenverduurzaming (van soja uit Brazilië, bloemen uit Ethiopië, kleding uit Bangladesh) en Nederlands landbouwbeleid, als voorbeelden van beleid met bijeffecten op voedselzekerheid, water en klimaat in ontwikkelingslanden.

We onderscheiden:

  • interne coherentie: tussen verschillende Nederlandse beleidsterreinen
  • externe coherentie: tussen het werk van Nederland en van overheden in partnerlanden
  • temporele coherentie: tussen kortetermijnprojecten en langetermijnstrategieën
  • ruimtelijke coherentie: tussen activiteiten op verschillende schaalniveaus

Conclusies

Icoon van een vergrootglas voor conclusies en bevindingen

IOB trekt de volgende hoofdconclusie: Beleidscoherentie draagt positief bij aan het behalen van voedselzekerheid, water en klimaatdoelstellingen.

Het Nederlandse ontwikkelingsbeleid heeft bijgedragen aan voedselzekerheid, water en klimaatdoelen in ontwikkelingslanden. Deze resultaten zijn positief beïnvloed door beleidscoherentie. Externe coherentie tussen het werk van Nederland en partnerlanden had het grootste positieve effect, vooral bij projecten die passen in bredere langetermijnstrategieën.

Ander Nederlands beleid – beleid voor goederenimport en waardeketenverduurzaming,  en landbouwbeleid – bleek in eerdere jaren niet coherent te zijn met het ontwikkelingsbeleid. De afgelopen jaren zijn de negatieve effecten verminderd door interventies voor  waardeketenverduurzaming  en duurzame productie. Toch blijft er enige incoherentie bestaan, door het ontbreken van Nederlands beleid om duurzame productie te koppelen aan duurzame consumptie in Nederland.

Hieronder volgen de negen gedetailleerde conclusies – aan de hand van de vijf onderzoeksvragen.

  • Vissers met netten, Blue Gold, Bangladesh
    Beeld: ©Carel de Groot | Blue Gold, Bangladesh
  • Beeld: ©Ferko Bodnár | Ethiopië

Aanbevelingen

Icoon van een netwerk met verbindingen voor de aanbevelingen

IOB komt tot aanbevelingen vooral voor ontwikkelingssamenwerking, maar ook voor ander Nederlands beleid.

Aanbevelingen voor toekomstig beleid ten behoeve van voedselzekerheid, water en klimaat

Aanbevelingen voor ander Nederlands beleid: Nederlandse import en waardeketenverduurzaming, en binnenlands landbouw- en voedselbeleid

Deelstudies

IOB heeft drie deelstudies laten doen als input voor de coherentiestudie: