Rapport – Sectorprogramma plattelandsontwikkeling. Evaluatie met projectonderzoek in Indonesië, Soedan, Rwanda, Tanzania en Nicaragua

Het algemene doel van het onderhavige onderzoek is inzicht verkrijgen in en een oordeel vormen over de wijze waarop de tweeledige doelstelling van het sectorprogramma is omgezet in concrete activiteiten, de wijze waarop de middelen zijn ingezet om de doelstellingen te realiseren, en de resultaten die daarbij zijn geboekt, op het niveau van concrete projecten en programma's en op het niveau van beleidsbeïnvloeding.

Deze algemene evaluatiedoelstelling is - in aanmerking genomen de tweeledige taakstelling voor het sectorprogramma - in de volgende meer concrete onderzoeksvragen gespecificeerd:

  1.  In welke mate heeft het instellen van een sectorprogramma plattelandsontwikkeling geleid tot een effectiever OS-beleid op het terrein van de plattelandsontwikkeling (expliciete themavoering, bundeling van bestaande programma's, toename onderlinge samenhang van de activiteiten)?
  2. Op welke wijze heeft de beschikbaarstelling van financiële middelen via het sectorprogramma plattelandsontwikkeling het OS-beleid op het terrein van de plattelandsontwikkeling beïnvloed?
  3. In hoeverre heeft het sectorprogramma plattelandsontwikkeling bijgedragen aan duurzame verbetering van de productie- en levensomstandigheden van de plattelandsontwikkeling in ontwikkelingslanden?