Rapport – Centra voor ontwikkelingssamenwerking. Kwaliteit en bereik voorlichtings- en bewustwordingsactiviteiten COSsen

Nederland kent al geruime tijd een groot aantal groepen die zich actief bezig houden met voorlichting en bewustwording van de Nederlandse bevolking op het terrein van de ontwikkelingsproblematiek.
Vanaf het begin van de jaren zeventig heeft de Nationale Commissie Voorlichting en Bewustwording Ontwikkelingssamenwerking (NCO) daarbij een belangrijke rol gespeeld als platform voor particuliere organisaties en als subsidiegever.
De Centra voor Ontwikkelingssamenwerking (COSsen) nemen binnen het veld van voorlichtings- en bewustwordingsactiviteiten een speciale plaats in vanwege hun lokale en regionale achtergrond en oriëntatie. Zij worden voornamelijk gesubsidieerd door de NCO alsook, in toenemende mate, door gemeenten en provincies.

Dit rapport gaat over het functioneren van de COSsen en het resultaat van hun werk. Daarbij wordt vooral gekeken naar hun positie binnen het werkterrein, hun bereik, de aard en kwaliteit van hun activiteiten, de doelmatigheid van de uitvoering van hun werk en hun relatie tot de NCO en andere subsidiegevers.