Rapport – Ervaringen met de extramurale gezondheidszorg in de Nederlandse ontwikkelingssamenwerking

Enkele jaren geleden ontstond bij Ontwikkelingssamenwerking de behoefte aan een evaluatieve terugblik op hetgeen Nederland op het terrein van gezondheidszorg heeft ondernomen en wat er is bereikt sinds 1975. Die terugblik heeft in 1987 geleid tot een syntheserapport van evaluatiebevindingen op het gebied van gezondheidszorg verstrekt binnen de muren van ziekenhuizen. Dit rapport gaat over Nederlandse ervaringen met gezondheidsprojecten en programma's die zich hoofdzakelijk afspelen buiten het ziekenhuis, de zgn. extramurale gezondheidszorg. Samen dekken de twee syntheserapporten het merendeel van deze sector.

Dit rapport bevat een synthese van 47 eerder uitgevoerde evaluaties van 33 door Nederland gesteunde projecten en programma's. Deze projecten tezamen omvatten zo'n driekwart van alle bilaterale projecten die door Nederland zijn ondersteund op dat terrein.

Uit de evaluatiestudies blijkt dat Nederland reeds geruime tijd zich inzet op het terrrein van de extramurale gezondheidszorg. Het beleidsvoornemen om meer aandacht te besteden aan extramurale gezondheidszorg werd in de jaren zeventig al uitgestippeld en de hoofdrichtlijnen daarvoor zijn sindsdien niet veranderd. Wel werd dit beleid aangepast aan nieuwe internationale richtlijnen (Health for All by the year 2000). In 1986 is in de notitie Gezondheidszorg nog eens extra benadrukt dat primaire gezondheidszorg zeer hoge prioriteit geniet in het Nederlandse hulpbeleid.

Deze accentverschuiving is ook waar te nemen in de door Nederland gecommitteerde fondsen ten behoeve van de gezondheidszorg. Het merendeel van de fondsen bestemd voor deze sector gaat thans in de richting van extramurale activiteiten. Wel dient hierbij opgemerkt te worden dat de totale bestedingen te behoeve van gezondheidszorg over de afgelopen jaren in relatieve zin is afgenomen.