Rapport – Ziekenhuisgezondheidszorg. Samenvattend rapport inzake Nederlandse activiteiten op het gebied van ziekenhuisgezondheidszorg 1975-1985

In de Nederlandse ontwikkelingssamenwerking op het gebied van gezondheidszorg heeft de ondersteuning van ziekenhuisgezondheidszorg tot 1981 een dominante plaats ingenomen. Vanaf het einde van de jaren zeventig is er evenwel een geleidelijke verschuiving naar de gezondheidszorg buiten het ziekenhuis, de zogenaamde extramurale zorg, opgetreden.

Dit is een van de conclusies in de Notitie Gezondheidszorg die de Minister voor Ontwikkelingssamenwerking in maart 1986 aan de Tweede Kamer heeft gezonden. Na een schets van de gezondheids(zorg)problematiek in ontwikkelingslanden, een samenvatting van vroegere beleidsformuleringen en een presentatie van globale cijfers over voormalige bestedingen, gaat de Notitie vooral in op toekomstige plannen en criteria voor de beoordeling van nieuwe projectvoorstellen.

In aansluiting op bovengenoemde Notitie presenteert de Inspectie hierbij een samenvattend evaluatierapport over de ziekenhuisgezondheidszorg. Over de ervaringen in de extramurale zorg zal binnenkort apart verslag worden gedaan.

Het rapport bestaat uit vier delen. In het eerste wordt het kader waarin de projecten en programma's zijn uitgevoerd geschetst. Het tweede bevat de neerslag van vijfentwintig projectevaluaties. Deel drie geeft een samenvattende beoordeling van de onderzochte Nederlandse hulpactiviteiten in de ziekenhuisgezondheidszorg en eindigt met aanbevelingen voor toekomstige actie. Deel vier, tenslotte, bevat de bijlagen.